Någonting för dig och dina kära o nära! En skräddarsydd kurs i finska just för dig!


Skriv e-mail till mig och berätta vilken sorts av finskundervisning passar dig bäst. Vi kan sedan komma överens om tider och priset.

Du/ni kan komma hem till mig - eller jag kan göra "hembesök" - Eller kanske kan jag komma och berätta om finska språket och Finland på din arbetsplats?

Jag kunde även, ibland, vara en lånefarmor/mormor/svärmor;) hemma hos dig och kanske läsa sagor o berätta hur det var förr i Finland, på finska förstås! Eller vi kunde lära oss att laga mat  och baka på finska.

Min e-mailadress är

manja.lehto@sofikom-finska.se

Aurinkoisin terveisin!


Manja

Hanaholmen/ kesäkurssi
 skandinaviska sommarkursen i finska... ett tack från studenter...Kära Manja!
När vi nu alla sitter vid ett festligt dukat bord, med allt vad hjärtat kan begära av god mat, så vill jag på grundkursens vägnar gärna säga några ord som tack till dig, och då tycker jag, att bilden med ett gästabud är mycket passande att använda.
Vi har varit inbjudna till gästabud med dig som värdinna i 8 dagar. Du påstår, att du har legat i hängmattan hela tiden, men vi tycker någonting helt annat. När vi kom var bordet tomt. Men du började med att lägga det finska språket som en fin duk på bordet. Men vi kunde ju inte äta (lära oss något) utan att du gav oss redskap till att äta med (lära oss något). Så du har på ett mycket pedagogiskt sätt gett oss kniv, gaffel och sked att äta med och stora tallrikar att lägga maten på.
Så börjar vi med förätten (alkoruoka). Något av det första du lärde oss, var att räkna, och nu kan vi nästan räkna får till 1000, om vi inte kan somna på kvällen, när vi har jobbat alltför hårt med läxorna. Men Manja, jag tror inte vi törs använda receptet på din fisksoppa som förrätt. Tänk om du har glömt annat än potatis i receptet!
Så fortsätter vi med det stående bordet (seisova pöytä), som gående bord heter på finska. Här vid vårt gästabud består det av 15 olika rätter, lika många som det finns kasus på finska.
Nu börjar det bliva mycket fullt på våra tallrikar, men du har hela tiden varit otroligt positiv, gett oss alla beröm, även om vi ibland kände oss som mjölk, som spillts på golvet. Och du har en fantastisk förmåga att fånga ögonblicksbilden. När en av oss (man är så taktfull på finska, att man inte utpekar honom eller henne, men säger man) spillde mjölk på golvet, lärde du oss genast: ”Maito kaatui lattialle (som är allativ)”. När det gäller andra drycker, trodde vi, att vatten är gott och klart, men ”vesi” visade sig vara mycket uregelbundet och besvärligt att böja.
Nu har vi kommit till efterrätten (jälkiruoka), och det skall ju vara något sött och gott, så vad låg närmare till hands än att lära oss vad ”jag älskar dig” heter på finska. Men ”minä rakastan sinua” och kärleken på finska är inte så enkel. Man kan verkligen dumma sig, ”komme galt af sted”, som det heter på danska, om man sätter ändelsen –kin på ett av orden och man skall tänka mycket noga över, vilket av orden man sätter det på.
Kära Manja! Kanske kunde man programmera en dator eller robot med lika mycket finska som du kan, men en robot kan aldrig få den mänskliga värme, humor och leende, som du har. Och det är, när man möter en klok, varm, humoristisk människa med hjärtat på rätta stället, som man själv bliver lite klokare – förhoppningsvis både på finska språket och livet.

Tusen tack från nybörjargruppen